Hoitotyön tutkimustoiminnan avulla pyritään ensisijaisesti tuottamaan uutta tietoa ja uusia välineitä hoitotyön laadun arviointiin, hoitohenkilöstö toiminnan analysointiin ja uusien toimintamallien luomiseen sekä taloudellisten vaikutusten selvittämiseen. Tällaisia tutkimuksia ovat esimerkiksi VSSHP:n potilaisiin kohdistuvat kajoavat tutkimukset tai tutkimukset, joissa haastatellaan VSSHP:n potilaita tai henkilökuntaa.
Hoitotyön Varhassa tehtäviin tutkimuksiin ja opinnäytetöihin haetaan lupaa kuten muihinkin Varhan tutkimuksiin ja opinnäytetöihin.
- Aina ennen aloitusta tutkimuksen/opinnäytetyöntekijä ottaa yhteyttä yksikköön, jossa aikoo toteuttaa tutkimuksensa/opinnäytetyönsä.
- Tutkimusluvan hakija on yleensä Varhan palveluksessa oleva tutkimuksen vastuullinen tutkija. Hoitotyön opinnäytetöissä tutkimuksen vastuullinen tutkija ja tutkimusluvan hakija on tutkimuksen ohjauksesta vastuussa oleva tiede-/ammattikorkeakoulun virkamies (Lupa ilman palvelusuhdetta olevalle henkilölle, harkinnanvarainen*)
- Jos eettisen toimikunnan puoltava lausunto halutaan hakea ei-kajoaviin tutkimuksiin (mm. julkaisemisen vuoksi), voi sitä hakea Turun yliopiston eettisestä toimikunnasta.
- Potilasoppaita tai laitteiden käyttöohjeita jne. tekevien opinnäytetöihin tulee myös hakea lupa, vaikka niissä ei ole tutkimuksellista osuutta.