Varhalla keskitetty tieteellisen tutkimuksen hallinnointi
Varsinais-Suomen hyvinvointialue muodostui Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä, 27 kunnan sote-palveluista, kahdesta kuntayhtymästä, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksesta sekä Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksesta. Näillä organisaatioilla on tähän asti ollut erilliset tieteellisen tutkimuksen lupaprosessit, erilaiset tieteellisten tutkimusten taloushallinnoinnin periaatteet sekä erilainen tieteellisten tutkimusten käytännön toteuttamisen ohjeistus.
1.1.2023 alkaen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestämispalveluissa oleva Tutkimuspalvelut-yksikkö vastaa koko hyvinvointialueen tieteellisen tutkimuksen hallinnoinnista. Käytännössä tämä tarkoittaa keskitettyä tieteellisen tutkimuksen lupaprosessia, yhtenäistä ohjeistusta ja tutkimusneuvontaa, yhtenäisiä taloushallinnon käytäntöjä (ml. projektikirjanpito ja laskujen hyväksyntä), yhtenäistä tukea rahoituksen hakemiseen ja toteutusvaiheeseen erityisesti Suomen Akatemian ja EU:n puiteohjelmarahoituksen osalta sekä yhtenäisiä käytäntöjä tutkimussopimuksiin sekä apurahojen vastaanottamiseen hyvinvointialueella.
Tutkimukset, jotka siirretään kunnista ja kuntayhtymistä Varhalle
Kuntien ja kuntayhtymien myöntämät tutkimusluvat ovat voimassa Varhalla vuoden 2023 loppuun, jos tutkimus on sellainen, että sen toteuttaminen siirtyy kunnasta/kuntayhtymästä Varhalle. Tutkittaville jaettava materiaali olisi kuitenkin syytä päivittää heti siten, että mm. tutkimusorganisaation nimi on oikea. Jos Varhalla tehtävä tutkimus jatkuu vielä tämän jälkeen, pitää tutkimukselle hakea Varhan tutkimuslupaa. On suositeltavaa, että tutkimuslupaa haetaan hyvissä ajoin vuoden 2023 aikana. Varhan tutkimusluvat haetaan sähköisellä järjestelmällä Tuurella Varhan tutkimuslupa ja muut luvat - Turun Kliininen tutkimuskeskus (turkucrc.fi). Näille Varhaan siirtyville tutkimuksille haetetaan Tuure-järjestelmässä lupaa "uutena tutkimuksena" ja kirjoitetaan lisätietokenttään, että on kyseessä tutkimus, joka on alkanut kunnassa/kuntayhtymässä ennen HVA-uudistusta.
VSSHP:n tutkimusluvat voimassa myös Varhassa
VSSHP:n tutkimusluvat ovat voimassa Varhassa. VSSHP:n tutkimuslupiin ei tarvitse tehdä muutoshakemuksia hyvinvointialueuudistuksen johdosta.
VSSHP:ssa tutkimusta tehtäessä on tutkimusorganisaatio/tutkimuskeskus ollut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Tutkijalähtöisissä tutkimuksissa VSSHP on useasti ollut myös rekisterinpitäjä. Koska VSSHP lakkaa vuodenvaihteessa olemasta, keskeneräisten tutkimusten tutkimusorganisaatio muuttuu Varsinais-Suomen hyvinvointialueeksi. Samoin rekisterinpitäjä vaihtuu Varsinais-Suomen hyvinvointialueeksi sellaisissa tutkimuksissa, joiden rekisterinpitäjä on ollut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Edellä mainituista muutoksista ei tarvitse tehdä VSSHP:n/Varhan tutkimusluvan muutoshakemusta, eikä ilmoittaa muutoksena Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelliselle lääketieteelliselle tutkimuseettiselle toimikunnalle/Varhan vastaavalle toimikunnalle. Tutkittaville jaettava materiaali olisi kuitenkin syytä päivittää siten, että tutkimusorganisaation nimi, rekisterinpitäjä ja yhteystiedot ovat ajan tasalla.
Tutkimusluvat ovat voimassa pääsääntöisesti siinä laajuudessa kun ne on myönnetty alkujaan. Jos lupa on alkujaan myönnetty Tyksin tietylle toimialueelle, on se voimassa jatkossakin tällä samalla alueella, eikä siis esimerkiksi Varhalla laajemmin.
Varha ja toisiolaki
Vuoden vaihteessa 2023 Varsinais-Suomen hyvinvointialueesta tulee yksi suuri reksiterinpitäjä omille sote-tiedoilleen. Toisiolain mukaisesti rekisterinpitäjä voi myöntää tietoluvan tieteelliseen tutkimukseen silloin, kun tutkimuksessa käytetään vain tämän yhden reksiterinpitäjän tietoja. Jos tutkimuksessa käytetään usean rekisterinpitäjän tietoja, tietoluvan myöntää Findata. Varha voi siis myöntää tietolupia sellaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, joissa käytetään sote-rekisteritietoja, joiden rekisterinpitäjä se on itse.